Ciasto, którego użyłam do tortu było "brunetką" o której pisałam, przy okazji nieobchodów urodzin koleżanki. Ciasto jest proste i szybkie, do jego przygotowania potrzeba:
1 szklankę mąki
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
3 łyżeczki gorzkiego kakao
100g masła
1 szklankę cukru pudru
1 paczkę cukru wanilinowego
3 jajka
1/2 szklanki mleka
szczyptę soli
Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól według wskazań z książki przesiałam. Miękkie masło utarłam z cukrami. Następnie do masła dodawałam mąkę wymieszaną z resztą "proszków", mleko i jajka. Kiedy masa była gładka przelałam ją do sylikonowej formy. Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i po około 30 minutach wyjęłam.
Przyszła pora na kem. Nie mogłam zrobić tortu truskawkowego, ani kremu truskawkowego wszystko musiało być czekoladowe. Baza była czekoladowa, jednak to coś, co sprawiło, że krem był wyjątkowy to truskawki. Na krem czekoladowo truskawkowy składały się:
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
125g masła
100g gorzkiej czekolady
350g truskawek
Żółtka utarłam z cukrem pudrem. Miękkie masło rozbiłam mikserem i dodawałam na zmianę z roztopioną czekoladą do żółtek. Kiedy masa była gładka, dodałam do niej mus ze 150g truskawek. Resztę owoców pokroiłam w drobną kostkę i delikatnie zmieszałam z kremem.
Wystudzone ciasto przekroiłam na dwie części i przełożyłam kremem. Całość włożyłam do lodówki, żeby krem stężał. W między czasie roztopiłam w kąpieli wodnej dwie tabliczki białej czekolady i umyłam owoce:
5 truskawek
200g malin
200g borówek amerykańskich
100g czereśni
Na ciasto wylałam roztopioną czekoladę. Pozwoliłam jej swobodnie spłynąć. Zanim zastygła ułożyłam na niej owoce i wstawiłam do lodówki na godzinę. Tort czekoladowo truskawkowy przypadł do gustu jubilatowi, a po zdmuchnięciu świeczek spełniło się życzenie.
Pycha! Uwielbiam ciasta czekoladowe z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe połączenie :D jakby ta para była dla siebie pisana :D
UsuńPrzepis brzmi super :)
OdpowiedzUsuńKtóre to urodziny?
dariawkuchni.blogspot.com
czwarte :D
Usuń