6 białek
szczypta soli
cukier puder
ulubione owoce
200 g śmietany 30%
sok z cytryny
Śmietanę z cukrem pudrem i odrobiną soku z cytryn ubijam na sztywno i odstawiam do lodówki. Białka ubijam ze szczyptą soli i cukrem pudrem. Dosypuję go zawsze na oko. Sztywną pianę wykładam na papier do pieczenia. Robię dwa okręgi o tej samej średnicy i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni Celsjusza na cztery godziny, czasem dłużej. W piekarniku gazowym łatwiej przygotowuje się bezy. W elektrycznym mam wrażenie, że zawsze jakoś ten czas losowo wypada. Nie można zwiększyć temperatury, bo zrobią się brązowy, jak ten na zdjęciu.
Gotową bezę wykładam na paterę. Śmietanę mieszam delikatnie z owocami, w przypadku truskawek pokrojonymi na kawałki, maliny są świetne w całości. Część śmietany zostawiam bez owoców. Owocowy krem układam na bezowym podkładzie, przykrywam drugim kruchym okręgiem. który dekoruję bitą śmietaną i owocami. Przygotowanie torcika bezowego jest proste, tylko czasochłonne i upalne.
Super przepis, no po prostu nie mogę się powstrzymać aby go nie spróbować, jutro biorę się do pracy!
OdpowiedzUsuńZdjęcie zachęca do zrobienia tortu :D
OdpowiedzUsuń